XII wieczna benedyktynka, doktor katolickiego kościoła, zielarka, zakonnica, mistyczka, kompozytorka, wielbicielka natury, kobieta wszechstronna i przerastająca swoją epokę.
Już jako trzylatka miała wizje, widziała świetliste
obiekty i postrzegała energie drzew. W wieku 8 lat
rodzice wysłali dziewczynkę na religijne nauki do klasztoru
benedyktynek w Disibodenbergu, w którym przeoryszą była
Jutta. Potem, jako 38 kobieta, funkcję te odziedziczy Hildegarda. Będzie widzieć brylantowe światła, spływające do serca, odczuwać energię milości i rozumieć, co mówią Pisma i ewangelie tym szczególnym przebłyskiem duszy. Będzie chorowała, wrażliwa na światło, częściowo paraliżowana, uzdrawiając innych, ale sama cierpiąc. Będzie nazywać Boga żyjącym ogniem, pochylać się nad roślinkami i tworzyć zasady zdrowego życia. Cytuję za stroną www.deon.pl
Kluczowym pojęciem dla całej teologii Hildegardy jest "viriditas". To
łacińskie pojęcie jest trudne do przełożenia - w podstawowym swoim
znaczeniu jest to "zieloność", jednak znajdziemy w nim odcień dynamizmu,
wzrostu, siły życia. Źródłem "viriditas" jest Bóg, a najdoskonalszą jej
realizacją - zjednoczenie z Nim. Cała historia świata i historia
każdego człowieka według objawień mistyczki z Bingen winny zmierzać ku
jednemu tylko celowi - pełni życia, czyli hojnemu czerpaniu z jego
jedynego Źródła i stawania się tymi, kim jesteśmy w Jego zamyśle.
"... Duch Boży
jest życiem, który nadał życie,
korzeniem ziemskiego drzewa
i wiatrem w jego konarach ..."
"Przecież każde stworzenie ma element widzialny i niewidzialny. Widzialny jest ten słaby, niewidzialny zaś mocny i pełen życia." - Hildegarda
Hildegarda
opisała ponad 1000 roślin, przy czym podała również podstawowy "zestaw
medyczny" 28 ziół stosowanych w leczeniu. Tworzyły go: bazylia, bylica
pospolita, cząber ogrodowy, mięta pieprzowa, pokrzywa, koper, rukiew
wodna, mięta nadwodna, alpinia galgant, goryczka, imbir, lubczyk, liście
laurowe, chrzan, czosnek, łoboda ogrodowa, gałka muszkatołowa,
pietruszka, pieprz, goździki, szałwia, szczypior, gorczyca, wrotycz
pospolity, hyzop i cynamon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz