poniedziałek, 29 lipca 2013

Hildegarda z Bingen

XII wieczna benedyktynka, doktor katolickiego kościoła, zielarka, zakonnica, mistyczka, kompozytorka, wielbicielka natury, kobieta wszechstronna i przerastająca swoją epokę.
Już jako trzylatka miała wizje, widziała świetliste obiekty i postrzegała energie drzew. W wieku 8 lat rodzice wysłali dziewczynkę na religijne nauki do klasztoru benedyktynek w Disibodenbergu, w którym przeoryszą była Jutta. Potem, jako 38 kobieta, funkcję te odziedziczy Hildegarda. Będzie widzieć brylantowe światła, spływające do serca, odczuwać energię milości i rozumieć, co mówią Pisma i ewangelie tym szczególnym przebłyskiem duszy. Będzie chorowała, wrażliwa na światło, częściowo paraliżowana, uzdrawiając innych, ale sama cierpiąc.  Będzie nazywać Boga żyjącym ogniem, pochylać się nad roślinkami i tworzyć zasady zdrowego życia. Cytuję za stroną www.deon.pl


Kluczowym pojęciem dla całej teologii Hildegardy jest "viriditas". To łacińskie pojęcie jest trudne do przełożenia - w podstawowym swoim znaczeniu jest to "zieloność", jednak znajdziemy w nim odcień dynamizmu, wzrostu, siły życia. Źródłem "viriditas" jest Bóg, a najdoskonalszą jej realizacją - zjednoczenie z Nim. Cała historia świata i historia każdego człowieka według objawień mistyczki z Bingen winny zmierzać ku jednemu tylko celowi - pełni życia, czyli hojnemu czerpaniu z jego jedynego Źródła i stawania się tymi, kim jesteśmy w Jego zamyśle.


"... Duch Boży jest życiem, który nadał życie, korzeniem ziemskiego drzewa i wiatrem w jego konarach ..."



 "Przecież każde stworzenie ma element widzialny i niewidzialny. Widzialny jest ten słaby, niewidzialny zaś mocny i pełen życia." - Hildegarda

Hildegarda opisała ponad 1000 roślin, przy  czym podała również podstawowy "zestaw medyczny" 28 ziół stosowanych w leczeniu. Tworzyły go: bazylia, bylica pospolita, cząber ogrodowy, mięta pieprzowa, pokrzywa, koper, rukiew wodna, mięta nadwodna, alpinia galgant, goryczka, imbir, lubczyk, liście laurowe, chrzan, czosnek, łoboda ogrodowa, gałka muszkatołowa, pietruszka, pieprz, goździki, szałwia, szczypior, gorczyca, wrotycz pospolity, hyzop i cynamon.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz